Van 4 tot 10 maart is het de ‘Week van het Vrijwilligerswerk’. Maandag 4 maart viert het Steunpunt Vrijwilligerswerk van de provincie Antwerpen haar 15-jarig bestaan.

120 vrijwilligerscoördinatoren worden dan in de bloemetjes gezet en getrakteerd op interessante workshops en een verrassingsact.
 
Al 15 jaar kunnen vrijwilligerscoördinatoren terecht bij het provinciale Steunpunt Vrijwilligerswerk voor advies en ondersteuning. Denk maar aan de verzekering vrijwilligerswerk, vacatures op www.vrijwilligerswerk.be en tal van vormingsdagen. Op maandag 4 maart, tijdens de Week van de Vrijwilliger, viert het Steunpunt Vrijwilligerswerk haar 15-jarig bestaan. Gedeputeerde voor Welzijn en Gezondheid Peter Bellens zal de vrijwilligerscoördinatoren verwelkomen.

“De week van de vrijwilliger is niet alleen een goed moment om vrijwilligers te danken, maar net zo goed voor al wie dat vrijwilligerswerk in goede banen leidt. We zetten ze in de bloementjes voor het persoonlijk engagement dat ze inzetten voor de samenleving. De taken van het provinciaal Steunpunt Vrijwilligerswerk zullen we ook in de komende legislatuur bestendigen en uitbreiden met gerichte initiatieven rond opvoedingsondersteuning, jongerenarmoede, zelfmoordpreventie bij jongeren, het voorkomen van intra familiaal geweld, gelijkekansenbeleid en dementie.”, aldus Peter Bellens.   

Ooit gemist? Workshops van de voorbije 15 jaar
Zowel in de voor- als in de namiddag krijgen vrijwilligerscoördinatoren de keuze uit de meest populaire workshops van de voorbije 15 jaar. De dag wordt afgesloten met een verrassingsact.
Mieke Vanderhaeghen, Kind en Preventie: ‘Het engagement van de vrijwilligers in onze organisatie is de laatste jaren veranderd. Ze zoeken nu vooral een flexibel, vaak tijdelijk engagement. Dit vergt een aanpassing in de aanpak en begeleiding van deze vrijwilligers en in de organisatie van het vrijwilligerswerk. De basiscursus ‘vrijwilligerswerk organiseren’ en de vormingen ‘omgaan met conflicten’ en ‘oplossingsgericht werken’ boden hierin ondersteuning.

Onze organisatie onderging de voorbije maanden ook wat veranderingen. Ook onze vrijwilligers moesten mee in dit proces. Op onze vraag voorzag het Steunpunt Vrijwilligerswerk hierover een vorming op maat. Nu staan we als organisatie voor de uitdaging om kwetsbare vrijwilligers mee in onze reguliere werking in te schakelen. We zijn ervan overtuigd dat we dan weer op het Steunpunt kunnen rekenen om ons hierin te ondersteunen.’
 
Fotowedstrijd
Ter gelegenheid van de ‘Week van de Vrijwilliger’ lanceerden we ook een prijsoproep. Organisaties die werken met vrijwilligers kunnen een leuke foto nemen en bijpassende slogan verzinnen. Op www.dasmijnvereniging.be kunnen mensen stemmen op de leukste foto. Per provincie zijn er twee winnaars. Nummer één wint gratis promotiemateriaal, bedrukt met de ingezonden foto én een groepsuitstap. Winnaar twee wint enkel het promotiemateriaal. Elke vereniging kan kaartjes maken van haar eigen foto. De ingezonden foto’s kan u bekijken op www.dasmijnvereniging.be.
 
 
Meer informatie op www.provant.be/vrijwilligerswerk